Zorgverzekering

Vergoeding logopedie door basisverzekering

Logopedie wordt vergoed door de basisverzekering. Je hebt recht op vergoeding als de behandeling een geneeskundig doel heeft. Of als herstel of verbetering van je spraakvermogen mogelijk is.

Praktijk Kalkhoven heeft contracten met ALLE VERZEKERAARS. Per zorgverzekeraar kunnen de voorwaarden verschillen. Zo kunnen de voorwaarden bij behandeling in een praktijk, thuis of op school anders zijn. Logopedie aan huis is bijvoorbeeld vaak alleen mogelijk als het medisch noodzakelijk is. Ook is het per zorgverzekeraar verschillend wanneer je een verwijzing nodig hebt van je huisarts, medisch specialist of tandarts. Dit heb je namelijk niet altijd nodig. Vraag dus altijd eerst bij je zorgverzekeraar na wat de voorwaarden zijn voordat je naar een logopedist gaat.

Stottertherapie door een logopedist

Stottertherapie door een logopedist wordt ook volledig vergoed door de basisverzekering. Ook hierbij heb je vaak een verwijzing nodig van de huisarts, medisch specialist of een tandarts.

Afspraken met logopedisten

Zorgverzekeraars maken afspraken met logopedisten. Dit wil zeggen dat je met een budgetpolis of een naturapolis alleen volledige vergoeding krijgt als je naar een gecontracteerde logopedist gaat. Ga je naar een logopedist waar geen afspraken mee zijn gemaakt? Dan krijg je alleen de volledige rekening vergoed met een restitutiepolis.

Dyslexie vanaf 2015 geregeld door gemeente

Je hebt in 2016 geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering als het om dyslexie gaat. Dyslexie valt namelijk niet meer onder de basisverzekering, maar de gemeente zijn hier sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor.

Eigen risico bij logopedie

Voor logopedie moet je wanneer je 18 jaar of ouder bent een eigen risico betalen, omdat deze zorg onder de basisverzekering valt. Voor kinderen tot 18 jaar geldt dit eigen risico niet.